SUP-collage

Yoga op het water

Nou ben ik, ondanks dat mijn man een eigen sportschool runt (de gezelligste in de Wâlden!), niet echt sportief. Of eigenlijk: helemaal niet. Ik eet/drink gewoon liever. Besport niks. Maar….toen onze Marieke van de sportschool aangaf een uitje te gaan organiseren en ze wilde gaan SUP-pen, leek me dat best heel leuk! Toch mee dus.

Voor degene die de rage gemist heeft en géén idee heeft wat SUP-pen is: het is een afkorting die staat voor Stand Up Paddling, een sport ontwikkelt in Hawaii. Je staat rechtop op een soort van surfboard en peddelt dan een eind weg. Een rustgevend ritje op het water, terwijl je je buik- en bilspieren een flinke opdonder geeft. Yoga op het water, noemen ze het ook wel.

Helaas hadden wij die dag windstoten met windkracht 6. Yoga werd het dus niet. Onze SUP-juf van SUP Centre Fryslân, Elske Wind -hoe toepasselijk kan een naam zijn- durfde het desondanks wel aan, omdat we een groep getrainde instructeurs waren. Hahaa……Na een klein theoretisch kader en een geruststellende mededeling (‘Als je hulp nodig hebt, gewoon gillen. Help, Elske, helpske, ik reageer overal op.’) mochten we het water op.

Elegantie is er niet bij, aangezien je in de beginfase op handen en voeten op het board zit. Na een paar voorzichtige slagen kijk ik om me heen en zie de eerste durfals al staan. Met knikkende knietjes probeer ik het ook en verdomd als het niet waar is: het lukt. En dan pas durf ik om me heen te kijken. Wat is het mooi om de landerijen te overzien vanaf het water! Langzaam peddelend verlaten we het prachtige ‘Bûtefjild’, laten de pittige wind achter ons en glijden rustig door de beschutting van het dorp. We passeren de tuinen van de bewoners van Feanwâldsterwal. Mooi, om die van deze kant te bekijken. Onder de bruggetjes door, af en toe een laaghangende tak ontwijkend (de één wat behendiger dan de ander…). Na een bakje warmte bij Dûke Lûk gaan we weer retour. Op de terugreis pak ik een momentje alleen in de voorhoede, even in de rust.

En dan begrijp ik ook waarom mensen hier zo enthousiast over zijn. Het is heel sereen. Dat zal ook wel zijn waarom ik het écht leuk vond. Geen drukte, gehups en gezweet. Alleen jij en de natuur. Het warme water over je tenen. En dat terwijl je bezig bent je spierballen en je billen te shapen. En getuige het figuurtje van onze juf werkt het echt..:).

Kan het iedereen aanraden om Friesland op deze alternatieve manier te leren kennen!

SUP-se…

-X- Marianne