Energie GEVERS / NEMERS
Voor ik verder ga met het schrijven over energie-gevers is het handig kort uit te leggen wat energie-gevers zijn. Ieder mens heeft ze, de een is zich er misschien meer bewust van dan de ander. De een is er ook gevoeliger voor dan de ander. De energie-gevers geven je vooral blije energie.Tegenhanger hiervan zijn energienemers deze kosten je vooral energie bijvoorbeeld boze of verdrietige, je wordt er heel moe van. Bij energienemers kun je denken aan mensen waarbij jij slecht jezelf kunt zijn, die zelf niet zichzelf zijn, waarbij jij geen nee durft te zeggen of bijvoorbeeld mensen die veel klagen. Niet alleen mensen ook handelingen waar jij totaal geen plezier in hebt nemen liters van jouw spaarzame opgebouwde energie. Of Social Media, tv, geluid…Prikkels waar jij al dan geen invloed op hebt.

Blije energie
Goed. Hier wil ik mij nu richten op energie-GEVERS, vanaf nu noem ik het voor het gemak een EG. De dingen die leuk zijn om te doen en waar je dus blij van wordt. Neemt niet weg dat je ook van deze activiteiten heel moe kunt worden, VOLDAAN moe. Dat is wat anders dan leeg moe. Een flinke wandeling is voor mij een energie gever, daar word je moe van, maar geeft wel een bepaalde voldoening, mijn hoofd raakt leeg, ik geniet van de natuur, ik ruik de seizoenen, ik hoor de vogels, ik voel de zon en de wind. Voor veel mensen is sporten een echte EG. Alles er uit zweten en je hoofd lekker leeg. Voor mij is actief sporten een EN, mijn lichaam is niet bestand tegen zoveel activiteit en ik hou niet van een sportschool. Te veel geluid, mensen en geurtjes, ahum. Zo zie je dat het dus voor iedereen anders werkt.  Inspirerende mensen, mensen waarbij jij jezelf kunt zijn, die echt zijn hebben ook een EG-werking. Zij zorgen ervoor dat er iets in je zelf wakker wordt waardoor jij ook zin krijgt om iets te gaan doen.

Vrijheid
VRIJHEID, een enorme EG. Het gevoel te kunnen zijn wie je bent, wie je wilt zijn, doen wat je wilt, wanneer je wilt. Voor veel ondernemers een enorm plus punt van eigen ondernemer zijn. Die VRIJHEID kan je ook wel eens in de weg zitten natuurlijk als je niet zo goed bent in keuzes maken, planning of teveel laat meeslepen door de dag…. Maar het gaat om de positieve benadering vandaag.
Zelf denk ik dat hier de KERN ligt. De activiteiten die je onderneemt en energie geven doe je omdat je de VRIJHEID hebt dit te doen.

Voor mij geeft de boot een bepaalde vorm van vrijheid. Een minihuis op het water dat gaat en staat waar wij willen en zelfvoorzienend is. Heerlijk op de punt zitten de wind door mijn haren, het geluid van de wind. Yoga zorgt er ’s ochtends voor dat ik energie in mijn lichaam laat stromen door de zonnegroet te doen. ‘s Avonds zorgt het er weer voor dat het de spanning uit mijn lijf laat verdwijnen en ik ontspan.
In mijn werk zijn de EG’s dingen die voortkomen uit mijn hart. Contact met mensen, schrijven, tekenen, mensen blij maken. Het is fijn dat dit samen komt bij LiF. Belangrijk is wel dat je doseert. Een gezonde dosis lummelen is wel nodig. Je kunt namelijk je hele dag volplannen met EG’s maar op een gegeven moment raak je daar natuurlijk ook uitgeput van.

Een favoriete QUOTE van mij is:
Lummelen is heel simpel, eigenlijk gewoon doen waar je zin in hebt. Flow Magazine

Lummelen:
Een kop thee nemen met een kleedje op de bank.
Even 10 minuten in de zon zitten niets doen.
Voor je uit zitten staren.
Luisteren naar de vogels.
Even in het moment zijn.

TIP:
Voor iedereen is het anders. Het helpt soms om een rijtje te maken met de activiteiten die je op een dag doet en er achter te zetten of het een EG is of een EN en hoeveel tijd ze in belag nemen. Zo krijg je inzicht in hoeveel tijd je per dag besteedt aan dingen waar jij energie van krijgt. Wellicht kun je een ombuiging maken en nog meer tijd voor EN activiteiten maken op een dag!

Succes ik hoop dat je er wat mee kunt!

X
Lotte