vilten.jpg (500x125)

Een paar maanden geleden ontdekte ik dat er ook een kudde schapen op groenstroken in Lemmer graasde. Een prachtig gezicht en een heel erg goed initiatief om op deze manier de vegetatie te onderhouden. Hopelijk komt de kudde het volgende jaar weer. Al zoekend op internet kwam ik de kudde schapen van Hilde tegen. Deze leuke schaapsherder laat haar kudde op stukjes natuur rond Beetsterzwaag grazen. Zij houdt hierover een blog bij www.tegrazen.nl.

Schapen zijn leuke en nuttige dieren. En als je er op let zie je ze overal in Friesland. Vooral schapen op dijken vind ik een heel mooi gezicht. Naast de lekkere schapenkaas ( van bijvoorbeeld  “tusken bosk en Mar”) ben ik gek op de wol.

Al zo’n tien jaar ben ik aan het vilten met schapenwol. Vilten is het verwerken van losse wol tot een lap textiel. Door middel van het nat maken van wol met water en zeep en het wrijven haken de wolhaartjes aan elkaar en vormen ze een stevige lap. Leuk om te weten dat vilt waarschijnlijk de oudste textielvorm is ( toevallig ontstaan door wrijving van de voet op een pluk wol in een leren schoentje). Nomaden in Mongolië maken er hun warmte, regen en kou werende  Yurts (tenten) van. Dat is heel leuk te zien in het volgende filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=gJ0uojUHYdA

Van vilten wordt ik heerlijk rustig, het ruikt heerlijk die schapenwol en je kunt er prachtige dingen mee maken: vazen, een poef, wandkleden etc. Al jaren ben ik dan ook een bewonderaar van een viltkunstenaar die deze ambacht tot een hoger niveau heeft gebracht. Dat is natuurlijk Claudy Jongstra. Zij woont in Friesland en heeft hier, in alle rust, haar eigen atelier, schaapskudde en bloemen/kruidentuin ( om de wol natuurlijk te verven). Claudy heeft stoffen voor grote ontwerpers gemaakt en wandkleden in grote gebouwen en musea wereldwijd, o.a. het Fries Museum in Leeuwarden. Een tijdje geleden was er een prachtige documentaire over Claudy en haar werkwijze en projecten. Een aanrader om eens te bekijken. http://www.npo.nl/claudy-jongstra-verweven-wereld/05-11-2013/AVRO_1651005

Ben je nu, net als ik ook heel enthousiast geworden over vilten? Er zijn tal van leuke workshops te vinden in Friesland, onder andere bij “Atelier het kleine huis” in Franeker.