Wie herinnert zich nog de enorme gebakken eieren die jaren geleden op het Zaailand lagen te ‘bakken’? Die gigantische omeletten, waarvan de dooiers binnen korte tijd kapot waren gemaakt en waarvan niemand begreep waarom die dingen daar in vredesnaam lagen. Of wat je ermee moest. Het leek het antwoord op de bekende Liwadder graffitispreuk ‘Kultuur, ken dat oek in de frituur?’ Nou, kennelijk wel in een koekenpan.
Ik heb toen wel eens gedacht dat het nooit wat zou worden met het Zaailand. Maar er bleek licht in de tunnel. Want de tijd verstreek, het Zaailand werd vernieuwd en daardoor ineens een prachtig,  mooi en gezellig plein! En: het werd 6 september 2013 en de outsider van de kandidaten die meedongen aan de titel Culturele Hoofdstad, won! Liwadden, weest wel?
En nu, in dit Culturele Hoofdstadjaar, prijken er sinds donderdag 17 mei op datzelfde Zaailand indrukwekkende street art-tekeningen van de Utrechtse kunstenaar Leon Keer. Deze vormen met elkaar de ‘Escher-route’. Ik was bij de opening van deze route en ging op tour met gids Henk (A Guide To Leeuwarden) en de kunstenaar himself.

  

De route begint op het NS Station en leidt je via waanzinnige 3D-tekeningen door de stad op Escheriaanse wijze naar het Fries Museum, waar de tentoonstelling Escher op Reis en Phantom Limb: art beyond Escher worden gepresenteerd. De 3D-kunst van Leon Keer is onderdeel van het participatieproject Planeet Escher, waarin mensen worden uitgedaagd om zich te laten inspireren door de beroemde graficus M.C. Escher en zelf creatief aan de slag te gaan.
Nou, creatief aan de slag gegaan is Leon Keer zeker! Tijdens de tour vertelt Keer dat hij altijd al geïnspireerd was door het werk van Escher. Hij legt uit dat hij in zijn werk gebruik maakt van de zogenaamde anamorfosetechniek, die zorgt voor een optische illusie. Op het station zien we een soort ondergronds gebouw, dat je lijkt te kunnen betreden met een houten ladder, die je naar beneden brengt. Maar ook weer niet, als je beter kijkt. Het is werkelijk prachtig gemaakt! Om de beurt ‘balanceren’ de toegestroomde NS-reizigers op de balken van het gebouw en op de houten trap en laten zich fotograferen. We wandelen naar de volgende tekening van de route. Deze ‘ligt’ op het pad naast de gloednieuwe Plensafontein (die kortgeleden nog beklad was door vandalen, en waar een grote snor op was getekend, en wat ik stiekem wel grappig vond maar wat je natuurlijk niet luidop zegt. Boe! Vandalen! Schande!) De tekening lijkt een soort stilleven van een mintgroene en felroze bank, een trap en een lege kubus met daarin een gigantische knikker.
Vervolgens wandelen we verder naar de Willemskade, waar we enkele meters vóór plantaardig take-away restaurant Dr.Plant (waar ik alleen al vanwege de geinige naam eens wat wil eten) stoppen bij zijn volgende tekening. Het lijkt op een houten raamwerk, waar edelstenen doorheen vallen. Superknap hoe hij de nerven in het hout heeft weten te maken. En hoe de stenen levensechte stenen lijken. We vervolgen onze weg naar het Zaailand, waar zijn een-na-laatste tekening alleen al vanwege kleur van de stenen spat. Het zijn aquablauwe pijlen die zowel naar boven als beneden wijzen. De pijlen lijken op de stenen te liggen: je kan ze bijna vastpakken. Een mooi contrast met de doffe bruine stenen van het plein. Tot slot komen we aan bij het Fries Museum. Keer vertelt dat hij deze tekening pas vanmiddag heeft voltooid. Vlak voor de ingang van het museum heeft hij een enorme afgrond getekend, waarin een puntenslijper met daarin een geel potlood zweeft, waar weer een gloeilamp aan gekoppeld is met daarbij een aan-en-uit knop. Het is zo knap gemaakt!

  
Wat een weelde, deze prachtige tekeningen midden in de binnenstad. Optische parels, waar je even bij stilstaat. Waar je vanaf verschillende kanten naar kunt kijken. Die je fantasie prikkelen. En je dag een stukje mooier maken. Kunst! Daar kunnen geen 100 gebakken eieren tegenop.

Vanaf nu kan je elke woensdag meelopen met een Planeet Escher tour. Meld je aan via https://www.aguidetoleeuwarden.nl/planeeteschertour/.