Voor de 2e keer op rij mocht ik voor LiF een kijkje nemen bij het OranjewoudFestival in (je voelt hem al aankomen) Oranjewoud.

De aankomst is weer imposant. We worden onthaald door de klanken van een klassieke zangeres nog voordat we het terrein op stappen. Mooi is dat, dat je zintuigen al geprikkeld worden zonder je er eigenlijk bedacht op bent. Ook dit jaar treft dit evenement het mooiste weer van de wereld. Met een hapje en een drankje in de laatste zonnestralen genieten van een fijn muziekje. Dat draagt wel bij in het verhogen van dat fijne festivalsfeertje. Wat dat nog meer doet is (wederom) de te gekke aankleding. De ‘dames masterminds’ Maamke en Anne denken hier echt over na. Maar voeren het met zo’n nonchalance uit dat je steeds denkt: ‘Zò simpel en mooi. Waarom bedacht ik dat niet zelf?’. Kan ik niet eens een dagje snuffelstage komen doen? Houd me zeer aanbevolen! Met name de aankleding in de nokken van de grote tent is fantastisch. Aan grote metalen cirkels zijn met visdraadjes pauwenveren en bladeren op ongelijke hoogte rondom vastgebonden. Ik zie het zomaar voor me dat deze veren ritmisch meedeinen met de klanken van de pianist op de thermiek van de honderden geplaatste kaarsjes tijdens het kaarslichtconcert.  Maar ook de rest ziet eruit om door een ringetje te halen!

Meer dan een muziekfeestje…

De eerste keer dat ik hier was werd ik voornamelijk opgezogen door de sfeer en aankleding, dit keer wordt het verhaal van het festival me ook steeds duidelijker. Want dit is niet alleen een feessie voor de upperclass in de regio, waar je toch een beetje aan denkt bij ‘een klassiek muziekfestival in Oranjewoud. Niets is minder waar! Mensen en muziek worden hier met elkaar verbonden. Zo worden samenwerkingsverbanden gesmeed tussen regionale ondernemers, educatieve projecten tussen bassischolen en kunstateliers worden opgezet (waarbij van gerecyclede materialen creaties worden gemaakt die de verbeelding en creativiteit van de kinderen stimuleren) en mensen met een achterstandspositie worden betrokken in  projecten die erop toegespitsts zijn om elkaar via muziek te vinden en te verbinden. Bij het Oranjewoud Festival geloven ze in ’een samenleving waaraan iedereen kan meedoen en waarin verbondenheid, openheid en verscheidenheid belangrijk zijn.’ Een prachtige boodschap die mij vanuit mijn eigen werkveld heel erg aanspreekt. Deze boodschap zou dan wat mij betreft ook duidelijker gecommuniceerd mogen worden op het terrein zelf zodat iedere bezoeker zich hiervan bewust gaat worden.

Kortom: het festival is een enorm mooi initiatief waar veel mensen wat aan hebben. En het leuke is: volgend jaar kunnen we er vanwege Culturele Hoofdstad 2018 extra lang van genieten. Ruim 10 dagen zal het festival dan duren. Een heerlijk vooruitzicht…….

-x- Marianne