Het had bij mij wel wat aanlooptijd nodig, moet ik eerlijk zeggen. Het Culturele Hoofdstad-gevoel. Vorig jaar werd er in Leeuwarden al wel ‘reclame’ voor gemaakt. En gedurende het jaar zag je steeds meer LF18-vlaggen en aankondigingen op grote borden. Maar ach, 2018 leek toen nog zo ver weg… Ik had er ook nog niet zo’n beeld bij, to be honest.
Maar! Toen was het ineens oud & nieuw. En werd het 2018. En hatseflats: dan is het plotseling zaterdag 27 januari. The Grand Opening!

   

Ondanks de kou en de miezerregen voel ik de stad ‘s middags al broeien. Veel mensen wandelen of fietsen door de binnenstad. Internationale toeristen maken kennis met het op veel plaatsen gerenoveerde centrum (dat op het nippertje af was! De verf is nog nat). Bij de gloednieuwe Love-fontein van Jaume Plensa (fan wa is dat d’r ien?) doet een grote groep kinderen van Circus Adje Lambertsz een vrolijke flashmob. Ze trekken veel bekijks. De stemming zit er bij iedereen goed in. Er is veel (nationale) pers, camera’s, hotemetoten. Cafés en restaurants aan het Wilhelminaplein zijn afgeladen vol.

En ‘s avonds begint dan langzaam maar zeker de transformatie van ‘Liwadden’ naar Culturele Hoofstad. Op verschillende plekken in de binnenstad zie ik, en met mij nog zo’n 40.000 anderen, voorafjes van projecten die het komende jaar in Friesland te zien zijn. Alsof je van de hele menukaart van alle gerechten een klein hapje mag nemen. Heerlijk! Er marcheert een muziekcorps in vol ornaat plechtig over het Gouverneursplein. Er is theater op straat. Enthousiaste kinderen vertonen hun circuskunsten voor de ramen van de Raadszaal, overal is muziek. Langs de grachten van de Nieuwstad zie ik mensen staan die steeds een zin in elkaars oor fluisteren. De woorden die zij fluisteren kunnen wij als toeschouwers lezen op een groot scherm op het Waagplein. Hier wordt ter plekke kunst gemaakt, poëzie geschreven.

Dit voelt wel echt als ‘Mienskip’, om ‘m er dan toch maar even in te gooien. Dit, zo, met z’n allen. En om met Mart Smeets te spreken: dit doen ‘we’ als Friezen dan toch maar. En dan… de openingsshow. Vanaf het Wilhelminaplein voel ik het (bij mij altijd sluimerende) chauvinisme opkomen wanneer op het grote witte bouwwerk dat de Oldehove representeert de klok wordt geluid door Lex & Max. Nynke Laverman die in een prachtige witte jurk te paard ‘Seis Oere Thus’ zingt, het Noord Nederlands Orkest bovenin het Fries Museum, het Pasveerkorps op het dak van Tresoar, de prachtige lichteffecten, al die mensen, het enthousiasme, de energie… Leeuwarden op haar best.

Wat een prachtig begin van dit culturele jaar!
Skuor iepen de gerdinen. Spring derút de dei is nij. Hearst de klokken. De takomst ropt om dy.

Hartelijke groet,
KRISTA

P.s. Hier vind je het programma en alle info over FL 2018.