Afgelopen zaterdag 16 september bezocht ik culinair evenement PROEF! Dit kleinschalige, gezellige gebeuren vond plaats op de Tweebaksmarkt in Leeuwarden. Als het gaat om hapjes, drankjes, muziek en gezelligheid ben ik graag van de partij. Dus zette ik mijn ‘ik moet wat om de lijn denken-modus’ op mute en toog ik naar de Leeuwarder binnenstad.

Als ik door de Oude Oosterstraat loop, hoor ik de muziek al. En hoewel de weergoden ons niet goed gezind zijn vandaag (want: alleen maar regen) doet de Tweebaksmarkt erg gezellig aan. Er zijn allerlei eettentjes, er speelt een bandje en er hangen vrolijke lampjes door de straat. Het is leuk aangekleed. Lekker knus. Ik hou d’r van.

Ik kuier naar de eerste de beste kraam die ik zie. Het is die van Mellow. Mellow is een van de nieuwste aanwinsten van de stad. Een ambachtelijk en werelds restaurant met (jawel!) een eigen chocoladefabriek. Rienk Edens, eigenaar van Mellow, schenkt me een kop warme chocolade in en vertelt over de bijzondere smaken chocolade die Mellow biedt. Milky Mellow, Cuban Heels, Smoky Blue… het klinkt allemaal even lekker en exotisch. Door het gezellige gesprek ben ik alweer vergeten welke smaak chocolade ik precies had. Maakt niet uit. ’t Is heerlijk.
Ik wandel verder in de druilerige regen en beland bij de stand van Proefverlof. Het ziet er mooi uit, een soort mini-restaurantje. Beetje sjiekig. Hier word ik getrakteerd op een heerlijke amuse. Poe, smaakt goed. Mental note to self: niet vergeten om hier binnenkort eens te gaan eten. Nog een mental note to self: leer zelf amuses maken. Leuk om op te dienen bij etentjes. Nog een mental note to self: leer überhaupt goed eten koken.

  

 

Ondanks het weer is het inmiddels al gezellig druk bij PROEF! en overal waar je loopt komen de meest heerlijke etensgeuren je tegemoet. Baukje de Vries van Paddy O’Ryan serveert oesters, bij Las Tapas nippen diverse bezoekers al lekker van de sangria en bij Saray zit ’t helemaal vol met baklava-liefhebbers. Bij Eetcafé Het Leven blijf ik even staan: zij hebben hun ‘pop up restaurant’ heerlijk hip ingericht met veel hout, oude jaren ’50 blikken en een prachtige ster-lamp. Helemaal in ‘Het Leven-stijl’. Mooi…
Uiteindelijk besluit ik bij Sjoddy (ook weer zo’n leuke nieuwkomer in de stad!) voor het hoofdgerecht te gaan. Ik bestel short ribs en een rood wijntje. De ribs worden voorzien van stukjes watermeloen, sojasaus en een beetje koreander. Heer.Luk.

Leuk dit zo! En vooral lekker. Beetje ‘strunen’, beetje kletsen, hapje, drankje… Een beetje keutelen. Culinair keutelen. De gezellige en ongedwongen sfeer en het kleinschalige karakter maken dit een leuk evenement. PROEF! is wat mij betreft geslaagd! Volgend jaar maar weer?

Groetjes, Krista