Ik heb gelogen. Nou, gelogen… ‘Gejokt’ zou mijn dochter Bente van vijf zeggen. In mijn kennismakingsblogje op deze site heb ik verteld dat ik in Leeuwarden woon. Dat is niet helemaal waar. Of beter gezegd: helemaal niet. Ik woon in Goutum. There, I said it.
Goutum. Een klein dorpje met een kerk en een buurthuis. En tegenwoordig ook een megasupermarkt. Welk een weelde. Goutum is een leuk en soort van pittoresk plaatsje direct tegen Leeuwarden aan. Hier woon ik samen met mijn gezin in de nieuwbouwwijk. Wij genieten hier van ‘enerzijds de geneugten van het platteland en anderzijds die van wonen vlakbij een grote stad’. Zo stond het beschreven in de folder van de makelaar die de huizen van dit nieuwbouwplan verkocht, en toegegeven: het is ook zo. Om ons heen is veel groen, zijn veel weilanden en heerst er een dorpse sfeer. Tegelijkertijd ligt Goutum direct tegen Leeuwarden aan. Dus: je bent in no time in de stad. En dat is heel prettig voor een mem met twee kleine kinderen die zich even helemaal wil opladen.

Op mijn zooo-niet-sexy mamafiets bevind ik mij binnen een kwartier in de Leeuwarder binnenstad. Het is eventjes hard trappen om over die ‘vermaledijde’ brug over het Van Harinxmakanaal te komen, maar zodra je die hindernis hebt gehad hoor je het geroezemoes van de stad aanzwellen en ben je er praktisch al. Ljouwert. Ik ben Leeuwarden steeds meer gaan waarderen de afgelopen jaren. Was het in mijn studententijd vooral een kwestie van shop till you drop op de Nieuwestad en zoete witte wijn drinken in de Doelesteeg; nu waardeer ik de stad vooral om al die andere dingen. De prachtige historische panden, de grachten, stadspark de Prinsentuin, de gezellige sfeer, de fijne woonwinkeltjes en de hippe eet- en borreltentjes. Wat die laatsten betreft: daar komen er tot mijn grote vreugde steeds meer van!  Laura & the Chef, Sjoddy, Pata Negra, Blikspuit, Het Leven… Stuk voor stuk hele fijne plekken om een drankje te doen of iets te eten. Om heerlijk even te ontsnappen aan het ‘kindergeweld’. (Fijn ook om dan even in je eentje naar het toilet te kunnen zonder dat je assertieve dreumes de deur de hele tijd open doet en pal naast je blijft staan. En je aan blijft staren:-)

 

Liwwadden. (In de volksmond.) Mijn absolute aanrader is de stad per boot te ‘doen’: huur een fluisterbootje en ga heerlijk varen door de grachten. (Voordeel van de fluisterbootjes: het zijn elektrische sloepjes, dus geen hard geknetter aan je oren en je kunt gewoon een gesprek met elkaar voeren.) Of: stap op de Nieuwestad in op de praam. Zo leuk! Terwijl je heerlijk door de grachten dobbert met een wijntje en een brietje (wel zelf meenemen 😉 vertelt een gids je allerlei wetenswaardigheden over de stad en haar geschiedenis. De eerste keer dat ik dit deed keek ik mijn ogen uit: ik zag ineens de meest prachtige historische panden die me daarvoor in al die jaren nooit waren opgevallen.

 

Leeuwarden is leuk. Erg leuk. Ik wist het al maar ik realiseer het me elke keer weer. Al doe ik alleen maar even een loopje over de Tweebaksmarkt of het Naauw, een kort wandelingetje over de Voorstreek of effe een klein stukje slenteren door de Kleine Kerkstraat: een onderdompeling in den Frieschen Hoofdplaats maakt mij weer bestendig tegen poepluiers, omgegooide melkbekers en pennenstreken op plaatsen waar ze niet horen. Het zorgt ervoor dat ik weer helemaal ben opgeladen. Myn stêdsje.

Groetjes,
Krista