Namens LiF mocht ik vandaag een kijkje nemen bij het Oranjewoud Festival. Het zonsopgangsconcert is me net een tikkie te vroeg (05.30 uur!), dus na het ontbijt rijden we richting Heerenveen. Het idee was om alleen met mijn lief te gaan om onze trouwdag te vieren maar omdat de oppas nog niet geregeld was en het weer top besloten we de kids lekker mee te nemen. Achteraf een heel wijs besluit!

In het fijne park midden in Oranjewoud wordt dit jaar voor 5e keer op rij het Oranjefestival georganiseerd, een van origine klassiek muziekfestival waaraan dit jaar voor het eerst De Proeftuin is toegevoegd. Deze Proeftuin doet dienst als het hart van het festival, waar je elkaar na een voorstelling of rondje over het terrein weer kunt ontmoeten en onder genot van een hapje en een drankje geniet van een stukje muziek.

In de Proeftuin worden we door de organisatie ontvangen met een cappuccino en een proeverijtje van heerlijke baksels. Lekker! De entree en de hele Proeftuin zien er te gek uit. Het hele veld ademt een sfeer uit die ik graag mee naar huis zou nemen. De gezellige, grote punttenten met lichtjes en de family-sized picknicktafels voorzien van geurige veldboeketjes en karafjes water met citroen en munt nodigen uit om neer te ploffen. Dit.Wil.Ik.Thuis.Ook! Ook de diverse eettentjes zijn fantastisch aangekleed. Hippie-chique op z’n best. Hulde aan de organisatie, hier is gelet op details.

Op de achtergrond horen we een kakafonie aan geluiden. Een jazzbandje draait vast warm voor een optreden. Een beetje ‘vrije geluiden’ op NPO 3 zondag, zeg maar. Deze muziekstijl is eerlijk gezegd niet geheel aan mij besteed (tikje cultuurbarbaar, eerlijk is eerlijk) maar draagt wel bij aan de sfeer van het festival. Na de koffie en een voorstelling met livemuziek en acrobatiek besluiten we een rondje over het terrein te gaan doen. We zwieren door het knusse park en vinden op elke hoek welk wat leuks te zien of te doen. Lopen hier en daar een tipi in en bekijken een filmpje of een kunstproject. In één van de grote tenten lijkt een dansvoorstelling te zijn. Helaas redden we dat niet omdat om 13.00 uur vanwege de nationale ‘Dag van het Park’ een roofvogelshow op het programma staat.. Na de 45 minuten durende topshow van De Valk wandelen we terug naar de Proeftuin. Deze keer pakken we de kidshoek mee. Anouk maakt aan een 6 meter lange picknicktafel – een waar knutselwalhalla voor kids- een Reng Deng Doedel (als jij het weet, weet ik het, maar hij is prachtig). Senna bespeelt een alternatieve gitaar in de Wall of Sound en ook de zojuist geplaatste mini-zwembadjes doen het vandaag goed bij de kleintjes. Dit alles maakt hongerig, dus zoeken we uit wat we willen eten. Best lastig. Broodje pulled-pork van hotel Tjaarda, een lekker kaasplankje met een wijntje bij LiF-deelnemers Lokaal 55, pizzaatje bij Vino’s? Echt voor elk wat wils. Het wordt een broodje hotdog van Hungry Little Bastards, die we kennen van de Flinke Favorieten in Hemelum. Net als de rest van de mensen ploffen we neer op het gras, gooien onze schoenen uit, eten en kijken mensen. It doesn’t get any better than this…

De combinatie van muziek, eten en drinken en perfecte styling maakt dat dit Oranjefestival een aanrader is. Ook met kids! Volgend jaar gaan we zeker weer. En het leuke is, het is nog gratis ook. Kijk, da’s nou het voordeel van Leven in Friesland… J

-x-  Marianne

PT5JPG PT4 PT3JPG PT2 PT 1