Nothing haunts us like the vintage we didn’t buy. Zeg dat wel! En daarom tuffen vriendin L. en ik op zaterdag 18 november in mijn Peugeotje in de stromende regen naar de feestelijke opening van de nieuwe ‘Recycle Boulevard’ van Omrin Estafette in Leeuwarden. L. is een echte vintagehunter. Zij weet tot mijn grote verbazing in werkelijk iedere kringloopwinkel altijd de meest mooie pareltjes te vinden. Waar ik niet verder kom dan twee stoffige paperclips en een vergeeld boek waar bij thuiskomst een pagina uit blijkt te missen, verstaat zij de kunst om iedere keer weer de meest prachtige spullen te ontdekken. Het is slechts een kwestie van tijd voordat zij bij Kunst & Kitsch in de uitzending zit, met een of ander onooglijk vaasje dat dan een 18e eeuws topstuk uit de Barokperiode blijkt te zijn. Zoiets. Goed. Wij gaan er dus voor. En onze verwachtingen zijn hoog. Op de Liwadder website Suksawat heb ik gelezen dat de Recycle Boulevard een heel nieuw concept van Omrin Estafette is. Een verzamelplek waar kringloopliefhebbers, ondernemers, studenten en andere innovators met hart voor duurzame en innovatieve recycle-initiatieven elkaar kunnen vinden. Het klinkt erg tof! En wat ook zo fijn is: de winkel is qua oppervlakte verdubbeld naar 8000 vierkante meter! Een zee van ruimte dus voor heeeel veel vintage spulletjes die je huis nóg meer VT maken! 

   Bij de ingang van de winkel ligt heel feestelijk een rode loper in de vorm van Perzische tapijten uit. Ondanks de regen is het een drukte van belang. Met knallende confetti wordt de winkel geopend. Samen met de mensenmassa schuiven vriendin L. en ik langzaam naar binnen. Eenmaal binnen worden onze verwachtingen meer dan waargemaakt. We zien een enorme, ruime hal met daarin prachtige ‘stijlkamers’ vol tweedehands spullen. Mini-woonkamers in vintage sferen. Ik zie een waanzinnig mooie brocante kast die nooit niet in mijn Peugeotje gaat passen maar die ik heel graag mee naar huis had genomen en in bijvoorbeeld een early dew-achtige kleur had geverfd. Er zijn prachtige oude lampen, salontafels en hele coole retrostoelen die door de grote ruimte waarin ze staan uitgestald goed tot hun recht komen. We zien op verschillende plekken DIY-projecten waarin wordt uitgelegd hoe je bijvoorbeeld je IKEA-lacktafeltje kunt pimpen of hoe je een memobord van een fotolijst maakt. Er staan en hangen prachtige lampen tentoongesteld, gemaakt door eerstejaars studenten Creatief Vakman van het Friesland College. Ware kunststukken, nota bene gemaakt van kringloopafval! De Recycle Boulevard doet behalve aan recycling ook aan upcycling. Waar afval geen afval is, maar een grondstof voor een nieuw product. Te gek! De hele sfeer in de winkel ademt creativiteit en een soort hipheid uit.

   

Er is een enorme kerstafdeling vol kerstbomen en accessoires waar L. voor haar eigen DIY-projectje 2 felgekleurde pieken scoort. Op de afdeling speelgoed vind ik een prachtige houten puzzel en een ouderwetsch jaren ’80 Ik leer lezen-memoryspel. Er is zoveel te zien en te sneupen in deze giga winkel dat we van schrik de gezellige koffiecorner overslaan. Geen tijd voor cappuccino: we ‘re on a Mission. En die missie slaagt! Het topstuk van de dag van L. is een werkelijk prachtig, klein, geel kopje en schoteltje in chinese stijl. Té leuk. Ikzelf vind o.a. een melkopschuimer, een glazen karaf en een sjieke taartschep met snijrand. Maar het absolute hoogtepunt vind ik tussen de huishoudspullen, helemaal achterin de winkel: een mattenklopper. Voor 1,25 euro. Als je voor die prijs hét symbool van het Simplisties Verbond van Koot & Bie vindt (een duo waar ik al meer dan 25 jaar lang groot fan van ben) dan is die mattenklopper voorbestemd. En kun je alleen maar heel erg in je nopjes zijn. L. en ik gaan neuriënd naar huis.

Hartelijke groet, Krista