Wat is goed zaken doen? Ik dacht er over na. Voor mij is het namelijk erg belangrijk dat het goed voelt. Voor een ander als er een grote deal is gesloten, of groot financieel voordeel wordt behaald. Blijkbaar doe ik eigen-aardig zaken…..

Zaken doen, als ik dat zeg, denk ik direct aan het beeld wat ik daarbij vroeger had: mannen en vrouwen in pakken met attaché koffers. Nagels gelakt, lippen gestift, haren netjes in de scheiding. Vervolgens handen schudden, moeilijke taal spreken, veel moeilijke taal spreken en zwaaien met papieren met tekst, veel tekst. Daarnaast denk ik bij zakelijk nog steeds aan het woord hard. Dit alles past niet bij mij. Jarenlang dacht ik, je moet hard zijn om goede zaken te doen. Maar wat zijn goede zaken? Ok, als je financieel klappen wilt maken, is hard zijn een goede eigenschap, lees in mijn ogen…meedogenloos. Geen gevoel en ten koste van de ander je slag slaan… Dit zijn vast cliché beelden die ik in mijn hoofd heb, want het is erg extreem, daar ben ik mij van bewust. Met name omdat het zover van mij afstaat, vind ik zelf dan… Ik noem mijzelf altijd van het type zacht ei.

 meeting LiF ondernemers @Omke Jan
Van uit je hart
Voor mij is zaken doen iets persoonlijks. Ik breng mijzelf mee en vind het belangrijk dat de ander ook zichzelf meeneemt. Bij LiF praat ik met ondernemers. Mensen dus en deze mensen doen dingen uit passie, zij volgen hun hart, let wel…niet hard. Bij het illustreren en schrijven creëer ik vanuit mijn hart, waardoor het mij raakt als iemand mijn werk mooi vindt, of niet natuurlijk. Het is als het ware een verlengde van mijzelf.

Mijn gesprekken die ik voer zijn dan ook persoonlijk, wat niet wil zeggen dat je geen zakelijke afspraken maakt. Dat doe ik op mijn manier. Uiteraard werk ik met regels, al is dat alleen maar om mijzelf te beschermen en duidelijkheid te scheppen. Dat hoort wel bij zakendoen. Dat je afspraken maakt en ze nakomt.

Gunnen
Maar boven alles is het een kwestie van gunnen. Gun je de ander iets en wil je graag samenwerken. Volg dan je hart en bekijk hoe jij het prettig vindt zaken te doen. Er is tenslotte geen goed of fout. Ieder heeft zijn eigen-aardigheid zei een leraar op het HBO altijd tegen ons, als je de aardigheid bij elkaar kunt zien, voel je verbinding. Dan kun je samenwerken en samen zaken doen.

en gelukkig… zijn er veel meer mensen zoals ik, die ook eigen-aardig zaken doen.
Laten we er iets moois van maken met z’n allen.

Lotte
Eigenaar LiF Leven in Friesland
Illustrator & schrijver bij Studio LiF
de bovenste foto is tijdens een zakelijk samenzijn met Elsbeth van Tante Luus